Voorbereiding is de sleutel bij het schilderen op elk oppervlak. Het aanbrengen van bodemverf voor boten is niet het schoonste werk, maar het is heel eenvoudig om te doen. Hieronder vindt u de exacte stappen om een goede bootverf beurt te verzekeren, of u nu een nieuwe boot heeft of een boot met bestaande aangroeiwerende verf erop.

Bodemverf voor botenvoorbereiding op kaal glasvezel

Schoon
Wanneer u voor het eerst een kale glasvezel-/gelcoat-romp schildert, is het uitermate belangrijk dat alle verontreinigingen zoals vet, olie, was, zout of ander vreemd materiaal volledig zijn verwijderd voordat u gaat schuren of een Sea Hawk-systeem aanbrengt. Schrob het oppervlak met een afwasmiddel en een harde borstel.

A. Maak de glasvezelromp schoon en ontwax met S-80 Wax N’ Grease Killer ontwasmiddelen op oplosmiddelbasis. Verzadig kaasdoek en veeg grondig om alle reinigingsmiddelen en verontreinigingen te verwijderen. Zorg ervoor dat u eventuele resten verwijdert voordat het droogt en verwissel de vodden regelmatig om ervoor te zorgen dat verontreinigingen volledig worden verwijderd.

OF

B. Breng S-90 De-Wax Etch & Cleaner aan met een kastanjebruine 3M Scotch-Brite® pad en grondig schrobben. Laat het reinigingsmiddel niet op het oppervlak opdrogen en verwijder het door te spoelen met water. Spoel het hele oppervlak af met water en controleer op eventuele parels op het oppervlak die erop wijzen dat er nog was aanwezig is. Herhaal indien nodig stap 2 totdat het oppervlak vrij is van verontreinigingen.

Zand en maak je romp schoon
Schuur tot een gelijkmatig ijzig, dof ogend oppervlak met schuurpapier korrel 80-100 (niet fijner), nawassen met S-80 Wax N’ Grease Killer, S-90 De-Wax Etch & Cleaner.

Breng de onderste verf aan
Breng minimaal twee verflagen aan. Laat 3 tot 6 uur tussen de lagen zitten en minimaal een nacht laten drogen voordat u het uitbrengt. Sommige verf kan meer dan 2 lagen nodig hebben.

Tip: Epoxysystemen op de bodem van kaal glasvezel zijn de beste manier om uw boot te beschermen tegen blaren. Het zorgt ook voor extra hechting van de aangroeiwerende verf op de romp. Klik hier voor de stappen die u moet nemen voor het correct aanbrengen van een marine epoxyprimer (barrièrecoatingsysteem) op de bodem van een boot.

Bodemverfvoorbereiding over bestaande verf

Schoon
Reinig de bestaande verf van de bootbodem met een hogedrukreiniger of een reinigingsmiddel. Als u overtollige groeigroei heeft, kunt u dit verwijderen door te schrapen en of met zoutzuur. Probeer alle aangroeiresten van de bestaande oude verflaag te krijgen zodat je een goede hechting hebt van de nieuwe bodemverf.

Schuur zand
Schuur tot een dof ogend oppervlak met schuurpapier korrel 80-100 (geen fijner), spoel af met water en laat drogen. Als je oude onderverf echt krijtachtig is, overweeg dan om hem agressiever te schuren om een goede hechting van de nieuwe verf te verzekeren.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *