Hoewel de termen “stress” en “angst” bij algemeen gebruik onderling uitwisselbaar zijn, zijn ze medisch gezien verschillend. Stress is een normale reactie op een specifieke dreiging of situatie en is als zodanig geen stoornis. Zodra de oorzaak is weggenomen, worden de niveaus van stresshormonen meestal weer normaal. Angst is echter een bonafide medische bromazepam kopen in belgië aandoening. Om angstsymptomen als een angststoornis te kunnen diagnosticeren, moeten de symptomen minimaal zes maanden aanhouden. Angst is een van de mogelijke gevolgen van een langdurig hoog stressniveau, en dat gaat door zonder aanwijsbare oorzaak. Angst is het langdurige gevoel van bezorgdheid of angst, misschien zonder bekende oorzaak. De getroffen persoon maakt zich zorgen over wat komen gaat, en lijdt vaak aan lichamelijke symptomen zoals paniekaanvallen, duizeligheid. De DSM-IV-TR identificeert deze angststoornissen: obsessief-compulsieve stoornis (OCS), verlatingsangst, angststoornis bij kinderen, specifieke fobieën, paniekstoornis, paniekstoornis met agorafobie en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Angstsymptomen kunnen zijn: constant piekeren of obsessie; het kan over ogenschijnlijk kleine dingen of grotere angsten gaan. Er kan een gevoel van rusteloosheid of algemeen onbehagen zijn; een gevoel van gespannenheid zonder enige specifieke oorzaak. Er zijn vaak slaapproblemen en een gevoel van vermoeidheid, zelfs na een nacht slapen moe te zijn. Er kan spierspanning of trillen zijn, wat kan leiden tot spierpijn. Concentratie is slecht en de geest heeft de neiging om “blanco” te worden. Er kan prikkelbaarheid zijn, waarbij u zich over het algemeen slechtgehumeurd en waardeloos voelt. Een constant gevoel van spanning kan leiden tot snel schrikken of zelfs beven. Spijsverteringsproblemen komen vaak voor, met verlies van eetlust, of omgekeerd zoeken naar snoep, te veel eten, drugs of alcohol in een poging om zich beter te voelen. Zweten, misselijkheid of diarree kunnen voorkomen, evenals kortademigheid of snelle hartslag.

Hoe eerder chronische stress en angst worden aangepakt, hoe gemakkelijker het is om te overwinnen. Door snel te handelen is er in ieder geval minder schade aan de gezondheid, waaronder een verminderde immuunrespons en schade aan het cardiovasculaire systeem. Holistische gezondheidswerkers bevelen een aantal strategieën aan om de stressniveaus te helpen verlagen. Angststoornis is een medische aandoening die al een tijdje aan de gang is en die over het algemeen een meer omvattende aanpak nodig heeft om te genezen.

Mindful Meditatie en Cognitieve Gedragstherapie

Daniel Smith, die in zijn boek A Monkey Mind schreef over zijn worsteling met een angststoornis, stelt: “Voor mij is het mindfulness-meditatie of cognitieve gedragstherapie (CGT), die op maat is gemaakt voor angst.” Uit een studie van de Universiteit van Boston bleek dat angstsymptomen werden verlicht voor mensen die mindfulness of cognitieve gedragstherapie gebruikten, met de meest dramatische resultaten voor mensen met een obsessieve compulsieve stoornis en acute stressstoornis.

Cognitieve therapie is zeer effectief gebleken bij angststoornissen. Therapie zal het beste werken wanneer het individu ook bijdraagt aan het proces door sterke gewoonten voor zelfzorg te ontwikkelen. Mayo Clinic stelt een aantal levensstijlprogramma’s voor die tot betere gezondheidsresultaten zullen leiden. Dagelijkse lichaamsbeweging staat bovenaan de lijst. Volgens de Anxiety and Depression Association of America hebben mensen die regelmatig bewegen 25% minder kans om in de komende vijf jaar een angststoornis te ontwikkelen.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *